Så klär du dig för en bandymatch: Varma och stilfulla tips

Vi vet alla hur fängslande en bandymatch kan vara. Står du på läktaren, ibland i det kallaste av väder, ställs du inför utmaningen att hålla dig varm utan att kompromissa med din personliga stil.

Vad är speciellt med att klä sig för en bandymatch?

Utebandyarenor kommer med unika utmaningar vad gäller klädsel. Från iskalla vindar till regn och snöstorm krävs det både kunskap och förberedelse för att hålla sig varm under 90 stillastående minuter.

Grundlagen: Vad är ett måste?

Det finns några grundläggande plagg som varje bandysupporter bör ha i sin garderob.

Termo-underställ: Material och dess betydelse

Termo-underställ, särskilt de i merinoull eller syntetiska blandningar, är en självklarhet för att hålla värmen. De transporterar bort fukt och isolerar effektivt.

Tjocka strumpor: Ull vs. syntetiska alternativ

Ullstrumpor håller fötterna torra och varma, medan syntetiska alternativ kan erbjuda bättre fukttransport. Står du på läktaren är ull det enda rimliga alternativet.

Övre delen av kroppen

Varma tröjor och mellanlager: fleece, ull, och andra alternativ

Fleece är lätt och andas bra, medan ull ger överlägsen värme. Mellanlagret fungerar som en isolator mellan din kropp och den kalla luften från bandyplanen.

Ytterjackor: Dun vs. syntetisk isolering

Dun är lätt och extremt varmt, medan syntetiska alternativ kan hantera fukt bättre. Valet handlar om att balansera vikt, värme och väderförhållanden – men som tumregel är dun ett bättre val för bandy.

Underkroppen

Isolerade byxor eller termobyxor

Den här typen av byxor har inbyggda isolerande skikt och är oftast vattentäta, vilket gör dem perfekta för kallla bandymatcher. Även när det snöar eller regnar.

Alternativ till termobyxor

För de som inte gillar termobyxor finns det långkalsonger, termoleggings och tunna fleecebyxor att tillgå som du kan ha på dig under dina vanliga jeans eller byxor.

Fötterna

Hur du väljer rätt vinterkängor

Välj kängor med bra isolering, vattentätt material och tjock sula för att förlänga tiden det tar för kylan att tränga in underifrån.

Tips för att förhindra frysande fötter

Värmesulor, dubbla strumpor och rätt skoval kan lindra. Ett annat tips är att ha något att stå på som hindrar kylan underifrån – en bit kartong eller ett sittunderlag kan isolera bra.

Händer och huvud

Val av handskar vs. vantar

Dina fingrar kommer ta stryk tidigt när du går på bandy. Valet av handskar eller vantar är därför av yttersta vikt. Bury Fens "Stålvallen" är framtagna specifikt för bandy och håller dina händer varma genom hela matchen.

Varm huvudbeklädnad: Pälsmössor, ullmössor och andra alternativ

Ullmössor är en klassiker, medan pälsmössor ger extra värme. Oavsett ditt val bör huvudbonaden täcka öronen och sitta bekvämt.

Accessoarer för extra värme

Halsdukar

En tjock halsduk kan användas för att fylla utrymmet mellan din jacka och hals. Det förhindrar kalla vindar från att tränga in.

Batteridrivna värmesulor och handvärmare

För extremt kalla dagar kan batteridrivna alternativ erbjuda extra värme för fötter och händer.

Sammanfattning av de viktigaste punkterna

  • Materialval spelar en stor roll när det kommer till isolering, välj därför klokt.
  • Tänk på alla delar av kroppen, från huvudet till tårna, när du klär dig för en bandymatch

    Med det här i åtanke är du redo att stötta ditt lag i alla väder. Så omfamna värmen med stil, så ses vi på läktaren!